CASES

Hallo

VERBETERING R-NET FORMULE DOOR NIEUWE IDEEËN

Description

 • VERBETERING R-NET FORMULE DOOR NIEUWE IDEEËN


  Eén van de maatregelen om de bereikbaarheid van de Randstad te verbeteren, is de ontwikkeling van R-net; een samenhangend netwerk van hoogwaardig openbaar vervoer. R-net biedt een OV-product met universele uitstraling, een simpele, adequate en eenduidige informatievoorziening en tariefstructuur, toegankelijke en hoogwaardige voorzieningen en materieel.
  Bij de uitrol van R-net door verschillende overheden komt een aantal dilemma’s naar boven met betrekking tot het programma van eisen. Om verschillende redenen is het niet altijd mogelijk de formule direct zo te implementeren zoals wenselijk zou zijn. Dit brengt met zich mee dat de hoogwaardigheid van het product niet altijd optimaal is.

  De opdracht voor flowresulting: achterhaal in de discussie met R-net reizigers waar de grenzen van hoogwaardig OV liggen in de beleving van de reiziger. Wat verstaat de R-net reiziger onder hoogwaardig openbaar vervoer, en wat vooral ook niet?

  Aanpak: Discussie structureren aan de hand van thema's

  Aan de hand van meerdere hoofdthema’s is vijftig dagen lang discussie gevoerd met de deelnemers. Voorbeelden van thema’s zijn:

  • Wat verstaat de reiziger onder een hoogwaardige dienstregeling?
  • Wat maakt dat een rit als snel wordt ervaren?
  • Welke rol speelt het uiterlijk / huisstijl in de beleving van hoogwaardig openbaar vervoer?

   

  De reizigers hebben praktijkopdrachten uitgevoerd (bijv. maak een reis met een niet-R-net lijn, wat zijn de belangrijkste verschillen?), hebben ideeën en concepten beoordeeld op hoogwaardigheid en hebben uit zichzelf actief ideeën aangedragen voor het verbeteren van de R-net formule.

  Resultaat: Inzichten, concrete verbeterideeën en betrokken medewerkers

  Het resultaat van het vijftigvijftig project:

  • Een helder advies van de reizigers op openstaande dillema’s en discussiepunten over implementatie van de formule.
  • Vergroot inzicht in het imago en onderscheidend vermogen van R-net.
  • Concrete verbeterideeën voor de verbetering van de formule.

   

   

  Meer informatie:

  Bart Elderenbosch